Stek- dobrze wysmażony czy krwisty?

Witamy po krótkiej przerwie:)))

Dzisiaj przyszedł czas na prawdziwą ucztę, i nie chodzi tu bynajmniej o zajadanie się słówkami lecz o temat naszego dzisiejszego wpisu. Dzisiaj dowiemy się jak poprawnie odpowiedzieć na pytanie, które może nam zadać kelner gdy zamawiamy steka:

„How would you like your steak?”

Poruszamy ten temat ponieważ nie każdy wie jakich słówek należy użyć do określenia stopnia wysmażenia steka, który ma wylądować na naszym talerzu (wegetarianie mogą sobie odpuścić dzisiejszą lekcję:)

Są oczywiście trzy opcje:

rare– krwisty

medium-rare– średnio wysmażony

well-done- dobrze wysmażony

Zwróćcie szczególną uwagę na słówko rare oznaczające w tym kontekście krwisty. Jeśli mamy na myśli krwisty stek nie należy mówić bloody (blood-krew) gdyż tego słowa możemy użyć jedynie gdy mówimy o krwawej walce czy bitwie. Poza tym bloody używane jest też jako przekleństwo i znaczy cholerny, np. Take these bloody papers from my desk! Weź te cholerne papiery z mojego biurka!

Swego czasu krążył pewien dowcip lub też prawdziwa historia o pewnym polaku, który pracował w Wielkiej Brytanii jako kelner. Pewnego dnia zapytał klienta -Anglika: How would you like your steak, sir? Would you like it well-done, medium or bloody? Anglik bez namysłu odpowiedział: Yeah, I want a bloody steak with fucking potatoes.

Tak więc cholerne steki nas nie interesują:))))

Reklamy

2 thoughts on “Stek- dobrze wysmażony czy krwisty?

  1. This is really interesting, You’re a very skilled blogger. I’ve joined your feed and
    look forward to seeking more of your magnificent post.
    Also, I’ve shared your website in my social networks!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s